Карадайъ: Явно трябва ДПС да е във властта, за да влезем в Шенген и Еврозоната

Радев: Бюджет ще бъде внесен от служебното правителство

21.04.2023 | 11:26 Редактор: Тодор Петров

"На предишни консултации дойдохте с таблица с процентното съотношения между различни партии след изборите и предрекохте, че ще получим същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовахте за търсене на нови подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в предизборната кампания да се търси диалог, разум и компромис. Това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в парламента. Бих искал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49-ото НС", заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с ДПС за съставяне на правителство.

"Имаме две важни задачи - съставяне на редовно правителство с възможно най-широка парламентарна подкрепа и възможно най-рано; законодателната дейност и закони, от които зависи бъдещето на страната", очерта държавният глава и открои Закона за държавния бюджет.

"Втората писта зависи много от първата писта. Много ще се радвам, ако по най-бързия начин се състави правителство, но има риск и от несъставянето му. Заявихте, че вашата партия ще бъде опозиция на оформилото се мнозинство от първите две формации. ДПС винаги е бил активен участник в приемането на закона за държавния бюджет. Колко време е необходимо за приемане на бюджет? Бюджет ще бъде внесен от служебното правителство, защото нямаме сигурност кога ще бъде сформирано редовно такова", каза Радев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ му връчи подарък по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам и на свой ред посочи: Днес за нас е празник. Празник на покаянието и опрощението. Месец Рамазан е на състраданието и милосърдието.

"От предишните избори коментирахме, че българският избирател е мъдър и след 12-годишното еднолично управление създава една и съща структура на НС, независимо кой е първи и кой - втори. Още тогава казахме, че петите ненужни предсрочни избори ще произведат сходна структура на НС. Идва важният въпрос "За какво сме в това НС", защото хората имат много проблеми. Дневният ред на гражданите е високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Поехме ангажимент, че ако участваме в мнозинството в НС, което да излъчи редовен кабинет, ще опитаме да направим така, че дневният ред на обществото ще бъде дневен ред на кабинета и Народното събрание", обясни Карадайъ.

По думите му трябва по-правилно да се определи ролята на политиците в структурата на обществото.

"Някои от уроците все още не сме ги научили. Имаме пропуснати около 20 дни след изборите, достатъчно много време. Вместо да се занимаваме как може да се структурира мнозинство в НС и с кои теми да се занимава този евентуален редовен кабинет, наблюдаваме, че първите две сили влязоха в полето на популизма да определят законопроекти, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия. Първо трябва да се определи дневен ред и да се заложат сроковете с ясна отговорност", подчерта Карадайъ.

Според него участниците в политическия живот трудно могат да надскочат личното и партийно его, а в смисъла на понятието "диалог" се влагат различни неща.

"Законодателната програма, която е в пряка връзка с европейското ни развитие, голяма част от законите сме ги заложили самите ние като собствени наши задачи. Но за съдържанието на тези закони никой и отникъде не ни налага. Различни субекти разбират различни неща, когато ползват понятието "реформа". Според нас 3% дефицит е постижим - зависи за какъв срок и на каква цена", отбеляза Карадайъ.

Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и Еврозоната, изтъкна лидерът на ДПС.

"Дългът на страната в края на 2020 г. беше над 20,5 млрд. лв. За 10 години еднолично управление 20 млрд. нов нетен натрупан дълг. В предходния период от 2001 до 2009 г. средно по 2 млрд. дълг сме връщали. Това се случва благодарение на предвидима бизнес среда, инвестиции и икономически растеж. Днес дългът е над 40 млрд. Луксът за 2 години 5 пъти да си правим избори ни води до това", алармира Карадайъ.

България спешно трябва да си напише домашното, за да може в бързи срокове да се възползва от средствата, предвидени от ЕС за страната ни, подчерта лидерът на ДПС.

Румен Радев напомни, че служебното правителство е успяло да внесе и да договори Плана за възстановяване и устойчивост, но парите от първия транш са отишли за социални плащания. Служебното правителство успя да договори всички 10 оперативни програми с ЕК, така че парите са гарантирани, това е огромен успех, настоя президент.

Според него проблемът по ПВУ е липсата на дългосрочни управленски решения, за които да се носи отговорност от редовно правителство.

"Служебното правителство е в сериозни разговори в Брюксел, за да изпълни решенията, наложени от предишния парламент. Това е работа на редовно правителство. Надявам се вашата партия да допринесе за съставяне на редовен кабинет и дългосрочни стратегически решения", заяви още Радев.

"След Ковид кризата ЕС задели 750 млрд. евро за защита на малкия и средния бизнес и да не се закриват работни места. 2,7 млрд. лева дойдоха, много добре, но все още не са достигнали целта, за която са", отбеляза Карадайъ.

"Тези пари са за всеобхватна модернизация на страната. Ще се радвам да се продължи тази политика за достигане на парите до малкия и среден бизнес", посочи Радев.

Снимка: БГНЕС