Борисов не пуска Лена Бориславова от парламента

Това става ясно от разпечатката на гласуванията за деня

20.04.2023 | 16:38 Редактор: Искра Ангелова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е гласувал против оставката на Лена Бориславова като депутат, става ясно от разпечатката на гласуванията за деня.

Пълномощията на младата юристка от ПП-ДБ бяха прекратени рано сутринта от парламента по нейно желание.

Оставката на Бориславова бе подкрепена от 181 депутати, а 40 гласуваха против. 37 от тях са от "Възраждане", а сред останалите, освен Бойко Борисов, са още червеният Христо Проданов и Искрен Митев от ПП-ДБ. Колегата му Росен Костурков пък не е участвал само в това от шестте гласувания за деня.

Лена Бориславова заяви намерението си да се откаже от депутатското място още в началото на миналата седмица и пусна заявление до ЦИК. Избирателната комисия обаче не го разгледа, тъй като списъкът с избраните депутати вече бе обнародван в "Държавен вестник". Затова младата юристка се закле като депутат от ПП-ДБ при старта на 49-ото НС миналата сряда и след това подаде оставката си пред председателя. Такъв обаче бе избран едва вчера - Росен Желязков от ГЕРБ, след което се отключи и реалната работа на НС, затова оставката бе гласувана чак днес, припомня "24 часа".

Още при старта на парламента обаче Бойко Борисов заяви, че тя не трябва да напуска. "Безотговорно към парламента е Лена Бориславова да се откаже от депутатското си място", заяви тогава той.

Като аргумент за отказването си от парламента Бориславова посочи предстоящите местни избори и желанието й да работи за по-доброто представяне на ПП-ДБ в родната ѝ София. Тя обаче уточни, че няма да е кандидат за кмет.

На Великден пък годеникът ѝ Мирослав Иванов пусна пост във Facebook че двамата очакват първата си рожба.