Ще скочат ли цените след забрана за внос на храни от Украйна? Пазарът е пренаситен

Забраната влиза в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни тази година

19.04.2023 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

България налага забрана на вноса на храни от Украйна. Това реши днес служебния кабинет. В списъка освен зърнени култури, попадат и мляко, месо и още над 20 продукта. Транзитният коридор от Украйна за трети страни през страната ни обаче, остава активен.

Забраната за внос на храни от Украйна влиза в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни тази година. Този прозорец ще даде възможност на зърнопроизводителите да се освободят от залежаващите по складовете култури преди предстоящата жътвата.

"Наличните количества слънчоглед преработвателите могат да ги изкупят и да работят. За другите зърнени култури ще се търси износ. По отношение на пшеницата и царевицата - и на пълна мощност да работят износителите, това, което го имаме в страната, не можем да го изнесем", каза председателят на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

От земеделското министерство са готови да окажат помощ на зърнопроизводителите, за да пласират стоката си. И успокоиха, че наложената забрана няма да доведе до повишване на цените на храните у нас.

"Считаме, че не трябва това да повлиява на цените пазара. И без това е тежко пренаситен. Няма да толерираме неща, които да влияят и на цените", поясни министърът на земеделието Явор Гечев.

Причината за взетата национална мярка е опит да се предотвратят загубите и фалитите в българския бизнес.

"Тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността", коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Водят се ежедневни разговори с Европейската комисия с цел да се намери общоевропейско решение, без да се налагат санкции на държавите забранили вноса

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоявич.

Снимка: БГНЕС