Време за размисъл на Великден - липсва ли ни човещина днес?

Моноспектакълът "Камбаната" на Деян Донков е изповед за духовното просветление

16.04.2023 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Възкресение Христово е време и за размисъл. Да се стремим да сме по-добри и да прощаваме. Деян Донков и Нешка Робева говорят за липсата на човещина днес.

Моноспектакълът "Камбаната" на Деян Донков по едноименния роман на Недялко Славов е изповед за духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата. "Камбаната" се превръща в своеобразна мисия на Донков да накара зрителите да се замислят.

"За човека, за загубата на ценностите, на вярата, за тази "паяжина", в която душата е оплетена и затова има нужда от един силен звън на камбана, и моят бунт чрез този спектакъл е това - искам да ударя на всеки, който гледа спектакъла, неговата камбана, и да го събудя", сподели актьорът Деян Донков.

Човещината днес липсва все повече, посочва и дългогодишният национален треньор по художествена гимнастика - Нешка Робева.

"Ние трябва да се радваме на истинската вяра, ако тръгнем от нея да се делим, то от какво няма да се разделим. Ние, българите, искаме ли наистина да се запазим като народ, като нация, да оправдаем саможертвата на всички, дали живота си, за да я има България", попита Робева.

Както в спектакъла, така и в живота най-важните уроци са: "Обичайте ближния, помагайте на ближния и прощавайте на ближния, защото една блага дума е достатъчна, за да усмихнеш човек."

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.