Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Деян Донков: Хората прекрачват немислими граници, умишлено ни се слагат "капаци"

Да бъда на сцената за мен е абсолютна почивка", сподели актьорът

15.04.2023 | 20:00 Редактор: Петя Кръстева

Вярата в спасението и доброто представя моноспектакълът "Камбаната". 

"Нарекох романа на Недялко Славов "Камбаната" абсолютен - в него присъстват и лошото, и доброто.  Всяка една от по-големите роли, които съм изпълнявал до момента, са ме жигосвали. Те ме променят и завинаги оставят нещо в мен", каза актьорът Деян Донков в предаването "Опорни хора".

Той определи героя си от постановката "Камбаната" - Вено, като "балкански герой, който пази селце и няколкото му останали жители".

"Да бъда на сцената за мен е абсолютна почивка - свързвам се с друго измерение и ми доставя голямо удоволствие. Когато спектакълът е жив всеки път може да се надгражда и променя", подчерта гостът. 

Донков припомни и свой разговор с покойния актьор Наум Шопов, който му е казал, че обича тишината, тъй като тя означава, че публиката е завладяна. 

"Старая се не да предизвикам аплодисменти, а да спирам дъха на публиката. Усещам го в "Калигула", отбеляза той, като допълни, че работата му с актьори от най-висок ранг му е дала пример за човещина и мъдрост.

Пред Bulgaria ON AIR гостът изтъкна още, че напоследък все по-често се случва хората да прекрачват граници, които са смятани за немислими. 

"Боли ме за човека, за загубата на ценностите и вярата, за тази паяжина, в която е заплетена душата. Имаме нужда от силен звън на камбана", категоричен бе той. 

Донков коментира и отношенията си с режисьора от Народния театър "Иван Вазов" - Александър Морфов, чието уволнение доведе до протести сред актьорската гилдия. 

"Няма какво да си прощаваме, между нас не се е случило нищо. Образувала се е студенина, защото по някакъв начин той се отдръпна. Морфов все още е в сърцето ми. Човек трябва да продължава да се бори, каквото и да става", каза актьорът.

Донков е на мнение, че "някой умишлено ни слага капаци" и ни казва къде да гледаме и какво да искаме.

"Прави го Антихриста. Той не е просто създание с опашка и рога, а новият човек. Предстоят ни много тежки битки и не е ясно кой ще бъде победител и кой победен", обобщи той.

Донков призова хората да обичат и да прощават на ближните си.

Гледайте целия разговор във видеото.