Македонско агнешко, маскирано като българско, залива магазините у нас за Великден и Гергьовден?

Асоциацията на овцепроизводителите в България плаши с протести и блокади

11.04.2023 | 09:50 Редактор: Михаела Димитрова
Македонско агнешко, маскирано като българско, залива магазините у нас за Великден и Гергьовден?

Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден се развихря заради опасения на български овцевъди. Асоциацията на овцепроизводителите в България недоволства от конкуренцията на евтино агнешко месо от Северна Македония и плаши с протести и блокади. Фермери и търговци обявиха, че македонско агнешко ще бъде продавано у нас, маскирано като българско.

По подобен начин български зърнопроизводители атакуваха и вноса на украинско зърно.

От Българската агенция за безопасност на храните обаче твърдят, че вносът е под "извънредно засилен" контрол и фалшификации за произхода са невъзможни, като припомнят, че ако месото е от животно, отгледано у нас, то е със син печат, ако е с друг произход, маркирано е с червено мастило.

Според овцевъдната асоциация до момента у нас са влезли над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за килограм.

"Заради спогодба между ЕС и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното производство", твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, цитиран от в. "Сега".

По негови думи Република Северна Македония не спазва европейските регулации за използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните, като така качеството на съответното месо остава под въпрос. Според Караколев липсата на еврорегулации наред с по-ниските разходи за производство в Северна Македония обуславящи по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен от ЕС пункт за импорт на месо от страни извън Европейския съюз за внос на меса от трети страни. По европравилата, щом стоката вече е влязла в държава от ЕС, на следващата граница няма изискване за щателни проверки.

"А гърците не се задълбочават в изследвания“, твърди Симеон Караколев.

Снимка: бгнес