До 6 месеца след изписването на бебето ще може да ни посещава лекар вкъщи

Тази дейност ще влезе в пакета, който се плаща от НЗОК

06.04.2023 | 10:31 Редактор: Тодор Петров
До 6 месеца след изписването на бебето ще може да ни посещава лекар вкъщи

Посещенията на здравен специалист у дома при новородено ще се осъществяват до шест месеца след изписването от родилния дом, а не само в първите две седмици. Тази дейност ще влезе в пакета, който се плаща от НЗОК.

Промените в наредбата са публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство. Те обаче влизат в сила едва след приемането на Бюджет 2023. 

Сега майката има право на домашни посещения от медицинска сестра, акушерка или лекарски асистент до 14 дни след изписването от родилното отделение. Занапред този времеви период ще се увеличи. Предложената промяна е в унисон с приоритетите на Министерството на здравеопазването за подобряване на здравното обслужване на децата, мотивират се МЗ.

Пациентите ще получат достъп и до нови видове изследвания в извънболничната помощ, които досега не са покривани от касата. Те вече няма да плащат за маркери за сърдечна недостатъчност - натриуретичен пептид (BNP) и фрагмент на прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNT), сърдечен тропонин и витамин D, които са важни за проследяване развоя на някои заболявания.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR