Радев: Да се учи по един или по няколко учебника? Трябва дебат по въпроса

Според президента не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет

28.03.2023 | 13:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Радев: Да се учи по един или по няколко учебника? Трябва дебат по въпроса

Не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет. Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на Кръгла маса "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", която се провежда днес в София. 

"Всеки ден слушаме за Шенген, Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), инфлацията, доходите, необходимостта от инвестиции и висококвалифицирана работна ръка. Но в сферата на обществения и политически дебат не се разгръща темата за основния носител на просперитета на нацията – децата и младите хора на България", коментира държавният глава.

Отново сме в предизборна кампания и тя отново ни кара да погледнем с интерес и да се замислим за стратегическите цели на България, каза Радев. Според него от тази водеща национална цел зависи реализирането на всички останали цели.

По думите му трябва да бъде подложен на дебат въпросът дали да се учи по един или няколко учебника. "Дали едно типизирано съдържание, или всякакви безразборни съдържания", уточни той.

Държавният глава заяви, че бъдещето на образованието е в повече гъвкавост, иновативни модели и автономия. Това са прогресивните модели, които са налагани в Европа. Държавите, които постигнаха голям успех и напредък, залагат именно на тази автономия, обясни Румен Радев.

Ако искаме държавата да се развива успешно в един все по-динамичен и оспорван свят, трябва да бъде заложено на силно образование, на по-голям дял на образованието в държавния бюджет, на нови прогресивни методи, водещи към устойчиви знания и умения, които да подготвят младите хора за предизвикателствата на бъдещето, каза Румен Радев.

Образованието е водещ елемент от нещо много по-важно и всеобхватно – духовното развитие на младите хора. Преди да бъдат добри инженери, IT специалисти, лекари, следователи, успешни граждани на света, трябва да бъдат достойни и пълноценни граждани на България, посочи държавният глава. 

"Ще могат ли нашите млади хора в бъдеще да устояват на изкушенията и натиск в едно силно агресивно глобално пространство, да устояват своята българска национална идентичност, ако не направим така, че българските автори да не отпадат и да бъдат подобаващо изучавани в учебниците по български език и литература", попита Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава отбеляза, че трябва да бъде анализирано съотношението количество – качество и разположението на съдържанието в отделните класове, програми и дисциплини. "Дали младите хора ще могат да устояват на предизвикателствата на бъдещето, ако в учебниците по история нашата история се пренаписва или се подлага на насилствена забрана", каза още той и добави, че е важно да бъде отговорено на тези въпроси.

Президентът посочи, че тук идва въпросът дали страната ни ще бъде адекватна на сериозните предизвикателства на бъдещето със сегашните учебни програми и учебниците по български език и литература, история и география. "Ще бъдем ли адекватни с тяхното съдържание и с начина, по който тези учебници се създават, контролират и отпечатват", каза Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR