Кристалина Георгиева: Войната и затягането на паричната политика ще натежат върху икономиката

"Дори при по-добри перспективи за 2024 г. глобалният растеж ще остане под 3,8%", заяви управляващият директор на МВФ

26.03.2023 | 14:51 Редактор: Вяра Димова
Кристалина Георгиева: Войната и затягането на паричната политика ще натежат върху икономиката

Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите пред световната икономика вероятно ще останат слаби в средносрочен план на фона на повишените рискове за финансовата стабилност, предаде "Политико".

"Очакваме 2023 г. да бъде още една трудна година, като глобалният растеж ще се забави до под 3%, тъй като белезите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика ще натежат върху икономическата активност", заяви Георгиева на конференция в Китай. "Дори при по-добри перспективи за 2024 г. глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8%", каза тя.

"Ясно е също така, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили", каза Георгиева. Във време на по-високи нива на задлъжнялост бързият преход от продължителен период на ниски лихвени проценти към много по-високи лихвени проценти - необходими за борба с инфлацията - неизбежно поражда напрежение и уязвимост, както показват последните развития в банковия сектор в някои развити икономики", посочи управляващия директор на МВФ.

Политиците са действали решително в отговор на заплахите за финансовата стабилност, което е спомогнало до известна степен за облекчаване на пазарното напрежение, допълни тя, цитирана от БГНЕС.

И предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която според нея "може да означава разделяне на света на съперничещи си икономически блокове - "опасно разделение", което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни. 

Георгиева говори по време на втория ден на Китайския форум за развитие в Пекин.

Снимка: БГНЕС