Спря поскъпването на жилищата у нас, в София даже поевтиняват

Цените в столицата падат за първи път от второто тримесечие на 2021 г.

25.03.2023 | 07:10 Редактор: Елеонора Танева
Спря поскъпването на жилищата у нас, в София даже поевтиняват

Ръстът на цените на жилищата в България почти е спрял в края на миналата година, а в София цените дори намаляват за първи път от второто тримесечие на 2021 г. На национално ниво те са нараснали през четвъртото тримесечие на м. г. само с 0,4% спрямо предходните три месеца, най-слабото покачване от второто тримесечие на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

На годишна база цените на жилищата все още растат двуцифрено, но темпът на покачване се забавя спрямо достигнатите 14-годишни върхове през второто и третото тримесечие. В края на годината отчетеното поскъпване е с 13,4%, което е под нивото от 15,6 на сто през третото тримесечие и с 14,6 на сто през второто тримесечие. 

Разбивката за шестте най-големи града у нас обаче показва по-разнородна картина – в столицата цените намаляват на тримесечна база и забавят годишния си растеж, а в Пловдив остават почти непроменени спрямо третото тримесечие и също забавят ръста си на годишна база. Във Варна цените на жилищата растат почти три пъти по-бавно спрямо третото тримесечие и отчитат идентично покачване на годишна база като през предходните три месеца, а в Бургас ускоряват ръста си както на тримесечна, така и на годишна база, също както и в Стара Загора. В Русе цените на жилищата се връщат към растеж през четвъртото спрямо третото тримесечие, но забавят покачването си за година.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bulgaria ON AIR