Посланикът на САЩ у нас: Корупцията унищожава големия потенциал на България

"Нито една от посочените точки в доклада не е непозната за нас", коментира държавният глава Румен Радев

21.03.2023 | 17:40 Редактор: Петя Кръстева

САЩ отправи критики към България по отношение на спазването на човешките права в новия годишен доклад на Държавния департамент. В документа се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и зачитане на човешките права са "недостатъчни".

В доклада се отбелязва нехуманното отношение към групи арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още незаконните арести, като се припомня ареста на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента обаче няма повдигнати обвинения. 

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. В доклада са направени заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. 

"Нито една от посочените точки в доклада не е непозната за нас", коментира държавният глава Румен Радев. По думите му страната има нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. 

"България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани. Апелирам и се надявам, че партиите осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретен резултат - до изкореняване на безнаказаността, но и до обективно правосъдие", категоричен бе президентът.

Според временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ в България Андриа Родригез корупцията е пряко свързана с националната сигурност.

"Санкциите по глобалния закон "Магнитски" не са насочени към гражданите или към определени политически партии, а към конкретна група хора, за които имаме данни и знаем, че са източили стотици милиони долари обществени средства. Корупцията унищожава големия потенциал на България и присвоява пари от джоба на всеки български гражданин", подчерта тя.

На антикорупционен форум бяха очертани основните стъпки, които страната ни трябва да предприеме за борбата с корупцията.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 1 година
За арестувани и деца - напълно разбираемо. Но за мигрантите ??? Дето газят полицията ни и убиват полицаи? Малко странен доклад. Да не кажа абсурден. Но пък ясно си личи накъде духа вятъра - искат да лижем г---вете на мигрантите. Разбрахме уважаеми другари отвъд океана. Сигнализирай за неуместен коментар