Глутница кучета напада бургазлии нощем, камери запечатали обезглавени котки

Общината предприема спешни мерки, започват нови проверки

21.03.2023 | 13:52 Редактор: Вяра Димова

Глутница кучета тормози Бургас. Жители на квартал "Зорница" поискаха помощ от общината, защото животните били агресивни и нападали хора, домашни кучета и котки. Глутницата обикаля нощем. 

"Нападнаха съсед, който е мъж и беше с детето. Бащата успя да го защити, но всичко беше ужасно", разказа Женя Колишева.

Камерата, поставена на кварталния магазин на Добрина, е запечатала и други брутални сцени. "Има обезглавени котки, изкормени. Далеч съм от мисълта, че на хората им пука и за котките, но все пак това не е честно и спрямо тях", коментира Добрева.

Засега глутницата обикаля само нощем. "Рано или късно ще станат агресивни и ще започнат да обикалят района и по светло", смята Стоянка Добрева.

От общината няколко пъти се отзовават на сигналите за кучетата, но не успяват да ги открият през деня. Ще започнат проверки и нощем.

"Започваме масирани проверки в промишлените зони в района и предприятията, за да разберем къде са тези кучета. През деня са вързани в предприятието и вечерта ги пускат, образуват глутница", заяви директорът на Дирекция "Околна среда" в Община Бургас - Павлин Михов.

Ако собствениците на предприятия продължат да пускат кучетата нощем, животните ще бъдат прибрани в Общинския приют, за да бъдат кастрирани.

"Ние имаме създадена система, по която кучетата трябва да бъдат регистрирани и чипирани, дори от няколко седмици върви такава кампания. В противен случай те подлежат на санкция, която е от 100 до 150 лв. по закон", обясни зам.-кметът по Екология към Община Бургас Весна Балтина.

Миналата година са извършени над 500 проверки, 94 са санкционираните собственици на нерегистрирани кучета.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.