ЕК стартира проект с България за превенция на незаконната миграция

Ключов приоритет е укрепването на външните граници със засилени мерки за наблюдение на българо-турската граница

21.03.2023 | 10:46 Редактор: Елеонора Танева
ЕК стартира проект с България за превенция на незаконната миграция

Европейската комисия стартира пилотен проект с България за превенция на незаконните пристигания на мигранти, засилване на граничното управление и управлението на миграцията. Пилотният проект предвижда прилагане от страна на България на целеви инструменти и практики в областта на ускорените процедури по убежище и ефективни връщания. Пилотният проект е резултат от тясното сътрудничество с българските власти, съобщиха от МВР.

Проектът стъпва на прилаганото европейско и национално законодателство. Той ще се изпълнява със силната оперативна и техническа подкрепа на ЕК и ключовите агенции на ЕС в областта на вътрешните работи - ЕАУ, Европол и Фронтекс. Основава се на добрите практики и опит на България, в т. ч. на отличното сътрудничество със Сърбия, Турция и другите съседни страни, както и с европейски агенции, действащи в България. 

Проектът е подкрепа за намиране на устойчиви решения за управление на миграцията на ниво ЕС.

Ключов приоритет е укрепването на външните граници със засилени мерки за наблюдение на българо-турската граница. ЕК и България финализират оценката на нуждите и Комисията ще предостави финансова подкрепа на България за укрепване на граничното управление на външната ни граница с Турция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)