Димитър Стоянов: Намалява напрежението между САЩ и Русия след свалянето на дрона

Според министъра на отбраната инцидентът е могъл да доведе до сериозни последствия

18.03.2023 | 13:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Намалява напрежението между Съединените щати и Русия след свалянето на американския дрон в Черно море. Това заяви министър на отбраната Димитър Стоянов. Дронът беше свален миналата седмица от руски изтребител МиГ-29, след като беше залят с гориво. Според Стоянов инцидентът е могъл да доведе до сериозни последствия.

"Това, което беше изтъкнато, че е имало кинетично въздействие върху витлото на дрона, просто руските авиатори показаха агресивно пилотиране и в резултат на въздушната струя дронът беше свален. Видяхме, че след няколко дни реакциите от американска и от руска страна бяха съвсем различни и напрежението леко поспадна. Дронът е свален в международни води, тоест не е в териториалните води на руската федерация. Необходимо е да има и допълнителна информация, за да се направи точна оценка дали е навлязъл в зона, забранена за полети, или не", заяви Стоянов.

Ще се пращат ли български войници на фронта в Украйна и кога ще дойдат първите американски изтребители F-16, цялото интервю на Милена Милотинова с министъра на отбраната Димитър Стоянов, гледайте днес от 17:30 часа в предаването "Брюксел 1".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR