МФ обяви пакета с данъчни и бюджетни промени, които ще предложи на новия парламент

Промените предвиждат еднократното изплащане на данък "Свръхпечалба" за всички фирми

17.03.2023 | 22:13 Редактор: Вяра Димова

Министерството на финансите обяви пакета с данъчни и бюджетни промени, които ще предложи на новия парламент веднага след вота на 2 април с актуализацията на бюджета за следващата година.

Данъчните промени предвиждат еднократното изплащане на данък "Свръхпечалба" за всички фирми. Без промяна остават услугите по настаняване, книгите, както и храните и пелените за бебетата. Цената на бюджетното прекрояване и извънредните мерки, които МФ ще предложи на парламента, е 6 милиарда лева. Направени са разчети за толкова допълнителни приходи в хазната.

Предложените промени включват замразяване на доходите, връщане на ДДС за ресторантьорите, връщане на акциза за горивата. Ще се вдигнат пътните такси и концесионните възнаграждения. От първи юли ще се назначава данък свръхпечалби.

"Това временно ли ще бъде. Оттук нататък ще живеем в среда на администрирани цени. Това със централното администриране на цените, опитано по няколко начина, води до катастрофални последици", каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян.

"Ние сме с 10% данък печалба за бизнеса, най-ниският в ЕС. Ние имаме безкрайно много облекчения за работодателите и твърдим, че пенсионерите са изяли държавата. Това е цинично", категорична е Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Според синдикатите дупката в бюджета идва от невзетите приходи на държавата. А високата инфлация не се увеличава от повишено потребление, а от алчността на бизнеса.

"Инфлацията се генерира от алчността на големите компании, на големите компании, не на малкото квартално магазинче. Инфлацията на годишна база е 16% - има лек спад спрямо януари миналата година, но инфлацията при храните продължава да расте с още 2,5 на сто - това е алчността", смята Григорова. 

"Инфлацията не се генерира от алчността да българските компании, а от Ковид-19 и войната в Украйна", на мнение е икономическият съветник в БСК доц. д-р Щерьо Ножаров.

Според него данъкът свръхпечалба ще има негативен ефект върху бизнеса.

Доц. Ножаров призова и за възможно най-бързи присъединяване на страната ни към еврозоната.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.