Сигнал от Helpbook: Продават ни съмнителни храни, приготвени в мазе

Ако видите нередност, подайте сигнал в платформата

15.03.2023 | 21:55 Редактор: Анисия Иванова
Сигнал от Helpbook: Продават ни съмнителни храни, приготвени в мазе

"Продажбата на хранителни стоки в търговските обекти – магазини, складове, будки и т.н. подлежи на контрол от съответния административен орган, в случая Българска агенция за безопасност на храните и нейните областни отделения. За да можете свободно да продавате храни, алкохол, захарни изделия, хранителни добавки и т.н., следва да сте получили съответното разрешително (удостоверение) от БАБХ".

Такива са законовите изисквания, но в платформата на Helpbook.info често получаваме сигнали за системни нарушения от търговски обекти, които следва да бъдат проверени и евентуално санкционирани.

Сигнализираха ни за хранителен магазин в кв. "Редута", в който се предлагат хранителни стоки със съмнително качество:

"Пред магазина на тротоара /не в хладилно съоръжение/ са сложени всякакви туршии, кисело зеле и т.н. Освен че се съхраняват и продават по престъпен начин, се произвеждат по същия. Има ли право въпросният магазин да прави в мазето под него всичките тези туршии и кой гарантира техния състав, начин на съхранение, годност /без етикети/ и т.н.? Може ли във въпросния магазин да се продават храни /сготвени, но не в хладилници или топли витрини, а във всякакви тенжерки, кутийки и т.н.? Трябва ли да е описано на всяка храна кога е сготвена, както и срока ѝ на годност. Ясно ли е какви продукти се влагат в ястията? Законно ли е в търговски обект да се използва домашен абсорбатор и да е присъединен към отдушната система на блока? Има ли изобщо право магазинът да приготвя супи, риба и яйца?“, са въпросите в сигнала.

Снимка: HelpBook