Пред колапс заради украинското зърно: България иска активиране на селскостопанския резерв

Министър Гечев алармира европейските институции за проблема

15.03.2023 | 14:27 Редактор: Тодор Петров
Пред колапс заради украинското зърно: България иска активиране на селскостопанския резерв

"Призовавам за ускоряване на процедурата за вземане на решение за активиране на селскостопанския резерв, с цел подпомагане на най-засегнатите от завишения внос сектори, особено в страните в близост до границата с Украйна" - това пише министърът на земеделието Явор Гечев в писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК Волфганг Бурчер. 

Поводът за това са трудностите, пред които са изправени българските производители в резултат на прекомерния внос от Украйна.

"България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители", отбелязва още министър Гечев.

В писмото българският земеделски министър обръща внимание, че най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният внос от Украйна продължава и през 2023 г. Също така се посочват като обезпокоителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без възможности за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.

"На фона на увеличените разходи за семена, торове, продукти за растителна защита, дизел и пр. се влошава икономическата устойчивост на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи приходи от продажби на зърно, увеличаващи се разходи за съхранение и ограничени складови възможности водят до несигурност и са много сериозно предизвикателство за нормално стартиране на пролетната кампания", посочва Явор Гечев.

В писмото до еврокомисаря по земеделие и до генералния директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони" аграрният министър информира, че в страната вече се провеждат стачни действия от страна на българските производители, които настояват да бъде ограничен вносът на маслодайни и зърнени култури от Украйна, който буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията си на безценица.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
Галин
преди 6 месеца
Ами то и пчеларите са пред колапс, ама за тях ни дума, ни стон, ни вопъл... Сигнализирай за неуместен коментар