Политолог: Най-голямата слабост е, че всички кълнат високите цени, а никой не предлага бъдеще

Според Александър Маринов използването на темата "Украйна" едва ли ще доведе до някакви ползи на партиите

12.03.2023 | 14:20 Редактор: Петя Кръстева
Политолог: Най-голямата слабост е, че всички кълнат високите цени, а никой не предлага бъдеще

"Нужно ни е не какво да е правителство, а правителство, което е стабилно и което върши работа", заяви политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента. 

"Каквато и да е ролята на външните фактори - през посолства и директно, тя не може да замени решаващата роля на българското общество. Винаги може да се скалъпи нещо, което ще издържи 3 или 6 месеца. Въпросът е в това, че на нас ни е нужно не какво да е правителство, а правителство, което да е стабилно. Самата конфигурация, която се е образувала, въпреки че аз не вярвам в такъв вариант, допуска някакво тактическо примирие, някаква мимикрия, вероятно с оглед на предстоящите местни избори - има различни интерпретации дали има желание да се управлява преди местните избори, какви са ползите. Трайно решение не може да има поради системните проблеми и поради подхода. При сегашната конфигурация нито една от двете страни не може да надделее убедително и трайно", коментира той

По думите му има "изравняване на силите, ако съдим по изказаните мнения на хората, които се включват в изследванията".

"Това обаче не винаги отразява действителното положение на нещата. Няма съмнение обаче че тези различия, които за момента наблюдаваме, са незначими - те влизат в обхвата на статистическата грешка", посочи проф. Маринов. Според него всичко ще зависи от няколко фактора, сред които и избирателната активност.

По думите на политолога не от тази кампания, а от години се говори "наедро и невярно". "Доста години наред този начин на говорене - политическо и предизборно, набираше инерция, за да стигнем до сегашното положение от гледна точка на това, че голяма част от хората не искат и да чуят, а камо ли да участват в изборите", коментира той.

Част от политиците, участващи в кампанията, са решили, че ще могат да извлекат ползи, атакувайки служебното правителство и оказвайки натиск върху него, отбеляза политологът и добави, че е дълбоко скептичен, че това ще проработи. 

Той коментира чувствителните теми за цените на хранителните стоки, войната в Украйна и премахването на Паметника на съветската армия в София - теми, по които хората се ориентират в скалата на политическите си предпочитания. Според него тези въпроси се експлоатират предизборно.

"Най-голямата слабост е, че всички кълнат високите цени, а няма кой знае колко конкретни предложения за това какво ще се направи. Има хвалби за миналото, но няма предложения за бъдещето", изказа мнението си проф. Маринов пред БНР.

По думите му войната в Украйна е огромен проблем и той засилва своята острота. Според него използването на тази тема едва ли ще доведе до някакви ползи на партиите, които са за радикално участие на България в подкрепата за Украйна. Той смята, че по-скоро те ще загубят от това, защото мнозинството от българите се отнасят предпазливо и с опасение към тези перспективи. 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Проблема и решението го знаят всички!? Внос само на екзотични плодове, и подпомагане на българското селско стопанство и производство Сигнализирай за неуместен коментар