Експерт посочи възможните версии за авиокатастрофата край Лесново

Предполага се, че е човешка грешка от страна на пилота

09.03.2023 | 14:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Експерт посочи възможните версии за авиокатастрофата край Лесново

Версиите, които разследваме, са четири. Първата е човешката грешка – субективният фактор. Втората е технически отказ. Третата е влошени метеорологични условия в момента. И четвъртата е евентуален здравословен проблем, нещо да се е случило – да му прилошее. Това каза председателят на Националния борд за разследване на транспортни инциденти Христо Христов. 

По думите му на базата на огледите, които са направили, категорично отпада версията за технически отказ.

"Самолетът е бил изправен до съприкосновението си със земната повърхност, защото има следи от лопатите, които са маркирали мястото, когато са се въртели - че двигателят е работел. Това категорично потвърждава, че двигателят е работел до удара със земната повърхност. Най-вероятно изследваме евентуална човешка грешка на пилота при изпълнение на фигурата, която го е вкарала в плосък свредел", посочи експертът, цитиран от "Фокус".

"Раменните колани се бяха изкъртили от седалките. Тези - коремните, които са на кръста, бяха яко стегнати. Разрушена е само долната част, където е съприкосновението със земната повърхност. Така че шансът да оцелее е почти никакъв от тази скорост и тази височина", допълни Христов.