Двигателят на разбилия се самолет край Лесново е работил до удара, пилотът загинал на място

Според окръжния прокурор на София машината е паднала плоско, а не се е забила в земята

08.03.2023 | 21:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

33-годишен пилот загина, след като самолетът му се разби край софийското летище Лесново. При инцидента няма други пострадали. Причините, довели до авиокатастрофата, се изясняват.

Спортният акробатичен самолет модел "Екстра 2000" излита от летище Лесново в 13:24, 6 минути по-късно е получен сигнал, че машината се е разбила на 3 километра от пистата в местността Побит камък. 33-годишният пилот загива на място. 

"Най-вероятно при изпълнение на тези фигури от висш пилотаж самолетът е попаднал в свредел, останал е без скорост. Това е на база на начина на приземяването на удара със земята на въздухоплавателното средство", заяви председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт Христо Христов.

Министърът на транспорта Христо Алексиев назначи проверка. 

"Всички версии ще се разследват. Към настоящия момент не можем да вземем решение каква е причината - дали е здравословна, дали е техническа", каза зам.-министърът на транспорта Николай Найденов.

Според Христо Христов от Звеното за разследване на авиоинциденти най-вероятно става въпрос за човешка грешка. 

"Причини за отказ на техниката няма. Виждам, двигателят е работил до удара в земната повърхност, защото лопатите са счупени при удара в земята, има следи от тях", посочи Христов.

Пилотът – 33-годишният Георги Влайков, е бил с над 10-годишен опит и не за първи път е изпълнявал акробатични фигури, притежавал е всички необходими лицензи и разрешителни, за да управлява подобен род самолет. 

"Той е много добър на акробатика. Много пъти е участвал в подобни акробатични фигури. Сега се е готвел за тържество", каза Христов.

"Да не се прави връзка между неговата практика и настоящия инцидент, защото това са две различни неща в авиацията – акробатичните номера и изпълнението на акробатичните фигури е строго специфична дейност, която няма отношение към неговия практически богат опит", подчерта Найденов.

Полетът на Влайков е бил заснет, а записът е иззет от следователите. 

"Самолетът се намира на долната си част, тоест плоско е паднал, не се е забил", изтъкна окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Разследването по авиоинцидента продължава, назначени са редица експертизи. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.