Допълнителни помощи след наводненията в Карловско, дават по 2 500 лв от ФСЗ

414 семейства са подкрепени с еднократна помощ от 375 лв.

07.03.2023 | 19:52 Редактор: Петя Кръстева
Допълнителни помощи след наводненията в Карловско, дават по 2 500 лв от ФСЗ

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов обсъдиха възможностите за оказване на допълнителна подкрепа на пострадалите в наводнените села в региона през септември миналата година. 

По време на разговора министър Лазаров обясни, че през 2023 г. Фонд "Социална закрила" (ФСP) е отпуснал еднократна помощ до 2500 лв. на човек или семейството за закупуване на оборудване/обзавеждане на пострадало жилище при кризисна ситуация. Общият бюджет на ФСЗ за подпомагане при наводнение, земетресение, пожар или друго бедствие е 860 000 лв. Дейностите за подкрепа на пострадалите хора ще се подпомагат от общинските администрации и Агенция за социално подпомагане (АСП).

По данни на АСП 414 семейства са подкрепени с еднократна помощ от 375 лв. след наводнението през септември 2022 г. Изплатената сума е в размер на 155 250 лв. Допълнително по Програмата за храни и основно материално подпомагане в община Карлово топъл обяд получават 371 нуждаещи се.

По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за развитие на 12 социални услуги, които се намират в община Карлово.

Емил Кабаиванов благодари за доброто сътрудничество с МТСП и съвместната работа с екипите от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта за оказаната подкрепа на хората от първия ден на природното бедствие.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика