Над 200 деца от наводнените села пътуват ежедневно до Карлово и Сопот

Щетите в дома и бизнеса на семейство Костови са за над половин милион лева

15.09.2022 | 13:47 Редактор: Петя Кръстева

Притеснение, а не еуфория беляза първия учебен ден на децата от наводнените карловски села. Подготовката на учениците се превърна в предизвикателство за родителите им. Въпреки това всички малчугани прекрачиха училищния праг тази сутрин.

С усмивка, въпреки разрушения си от водната стихия дом - семейство Костови от Каравелово изпрати децата си в първия учебен ден. Големият син Янко е във втори клас в карловското училище "Васил Левски". 

"Чувствам се много добре, че започнах училище и си играя с приятелите. Най-любимо ми е голямото междучасие, като си играем, английският език ми е труден", разказва малчуганът.

А родителите на Янко се надяват на чудо, което да им помогне да се възстановят след бедствието. Щетите в дома и бизнеса им са за над половин милион лева. 

"Доста са щетите и по инфраструктурата, и по частните домове, не знам как държавата ще се справи с този проблем и дали изобщо ще се справи", коментира бащата на Янко - Димитър. 

В училището на детето се обучават още четирима ученици от наводнените села. Учители, родители и ученици обединяват усилията си, за да помогнат на пострадалите. 

"Да призовем родителите вместо букет да дарят тези средства за учениците от бедстващите населени места, които са наши възпитаници. През последните дни научихме за наши ученици, които помагат на пострадалите семейства. Надявам се да чуят имената си пред съучениците си", заяви зам.-директорът на СОУ "Васил Левски" Мария Тодорова. 

Над 200 деца от пострадалите села всеки ден пътуват до Карлово и Сопот за училище. Проблемът с транспорта им вече е решен, тъй като са осигурени автобуси.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК