Пеканов: България губи от забавянето на Плана за възстановяване

"Страната ни се нуждае от предвидимо правосъдие", смята Франсиско Фонсека-Морило

06.03.2023 | 11:42 Редактор: Петя Кръстева
Пеканов: България губи от забавянето на Плана за възстановяване

Испания е една от най-успешните страни по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), вече имат одобрено трето плащане.  Форумът ще цели да обмени практики между институциите как да се движим по-добре, по-бързо и по-успешно от гледна точка на инвестиционните проекти по ПВУ, както и по отношение на реформите. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов за организирания от Българо-испанската търговска камара и Либералният институт за политически анализи форум на тема "Национален план за възстановяване – испанският опит и тяхното практическо приложение в усвояване на средствата от Фонда – "Испания може. Може ли и България?".

"През декември месец България получи първото плащане, работим сега и по всички цели, зададени и във второто, и третото плащане - тези, които по някакъв начин не са засегнати от решението на парламента по отношение на промени на дадени ангажименти в сектора на декарбонизацията“, посочи Пеканов, като допълни, че Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите изготвят аргументирана позиция на България защо не е възможно страната ни да изпълни някои от залегналите цели към тази година. По думите му, когато тази позиция е готова през месец март, тя ще бъде изпратена към Европейската комисия (ЕК), след което ще има дискусии за това как да предложим по-реалистични цели, а от друга страна да постигнем целите за декарбонизация и зелената сделка, които остават релевантни.

Пеканов каза още, че страната ни продължава да работи активно по техническата подготовка за влизане в Еврозоната.

"Знаете, че през тази година ние не изпълнявахме конвергентните критерии по отношение на инфлацията и по отношение на законовата рамка, което доведе до това отлагане с една година. За съжаление, то ще си има цена, т.е. носи щети за страната“, заяви той, като увери, че работата за по-бързото присъединяване към еврозоната продължава.

Пеканов обясни, че щетите са по три направления.

"С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат, значи държавата ще дава по-малко средства за това и ще може да използва тези средства за нещо друго“, посочи той и добави, че в същото време при влизането ще паднат и лихвите за домакинствата и за бизнеса.

"Това е един разход, който те ще продължат да правят, докато ние сме само с един крак в еврозоната. Когато влезем окончателно ще имаме позитиви, които ще изгубим за една година", подчерта той.

Франсиско Фонсека-Морило, професор по международно публично право и международни отношения, президент на Кастилския и Леонски съвет на Европейското движение (Movimiento Europeoc), обясни по време на форума, че в момента се намираме в трудни времена.

По отношение на испанския опит той каза, че първото, което са научили, е, че е много трудно да се изхарчат тези пари, пише БГНЕС.

"Трябва да има формален тренинг за това как да се използват тези придобити средства. За две години Испания е успяла да научи близо 70% от специализирания си персонал как да се справя и да работи с тези нови ресурси“, подчерта Морило. По думите му ние сме идентифицирали проблема с енергетиката в държавата.

"Трябва да се овладеят въглеродните емисии, за да намалите разходите си. Най-доброто развитие на държавата би било териториалното съответствие: модернизирането на цялата държава с обхвата или системите за онлайн банкиране би помогнало значително за развитието на България. Това би помогнало да докаже вашата сериозност спрямо желанието ви за влизане в еврозоната и икономическото развитие“, съобщи Морило. Той е категоричен, че България се нуждае от предвидимо правосъдие.

Снимка: БГНЕС