България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цените в Испания - 0% ДДС за плодове, мляко, сирене, олиото е 4,20 лв.

Предстоят избори и това се отразява на цените, заяви Златка Замова

06.03.2023 | 08:50 Редактор: Елеонора Танева

В Испания една от мерките за справяне с инфлацията е временно премахване на ДДС върху основните храни и големи социални плащания.

"Правителството се опита да свали цените на някои продукти, но не е както бихме искали. 0% е ДДС на свежите плодове, брашно, мляко, сирене, хляб и картофи. Намалението обаче се усеща доста леко. Имаше намаление при зехтина от 10 на 5%, но за една година реално той поскъпна от от 7 лв. до 11-16 лв. на литър. Олиото си върна цените от 4,20-4,70 лв.", заяви Златка Замова пред "България сутрин".

Тя посочи, че върху испанците се е стоварил още един финансов удар - решението на централните банки да увеличат месечните ипотеки - с около 100-150 евро.

"За обикновените водачи отпаднаха отстъпките на горивата от 20 цента, цените на бензина сега са 3-3,60 лв. на литър", уточни Замова пред Bulgaria ON AIR.

Българката, която живее в Испания допълни, че тази година в страната има избори, и вероятно 

"На 28 май са местните, в края на годината са изборите за правителство. Мерките освен за помощ, са и малко предизборни. В Мадрид заради местните избори всичко е в ремонти, поправят се тротоари, пътища", каза още Замова. 

Гледайте целия разговор във видеото.