Васил Василев: Личностите в Националния театър не значат нищо, Националният театър значи

Обрат в казуса

02.03.2023 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Обрат в казуса в Народния театър. Александър Морфов остава режисьор, но не главен и постановките му ще продължат да се играят. Това потвърдиха за Bulgaria ON AIR от Министерството на културата.

А по-рано през деня се проведе пореден протест в подкрепа на Морфов. Той се пренесе пред Министерството на културата. Недоволството поиска оставката на директора на театъра - Васил Василев.

На този фон - Василев видя сплотеност в колектива на ръководената от него културна институция.

"След 4 месеца, за да запазя театъра и за да спася от проблеми колегите, аз взех този ход, тоест главният режисьор и "Връзки с обществеността" вече не са част от него", коментира Василев.

Той уточни, че назначенията на Александър Морфов и вече бившият секретар на театъра - Велислава Кръстева, са направени по негова инициатива в качеството му на директор и в името на бъдещето на театъра.

"Личностите в Националния театър не значат нищо. Националният театър значи. И ако сме родени за каузата, ние ще защитаваме интересите на Националния театър", допълни директорът на Народния театър.

За изминалия сезон в театъра Василев постави оценка "Отличен". Като своя грешка посочи решението си от Плевен да дойде в Народния театър. А искането за оставката му коментира така: "Ние настояваме за оставки, оставки, оставки. Ние настояваме да не се работи. Айде да тръгнем да градим."

"Става въпрос най-вече за човешки и за морални ценности, за гафове, фалове. Защото не можеш да уволниш големия режисьор, от когото две трети от актьорите казват, са се учили от него. Аз лично съм се учил от него", коментира актьорът Валери Йорданов.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.