Албена Колева: Директорът на Народния театър започна сагата с Морфов с цел да го уволни

"Мълчанието в гилдията ще бъде пагубно", категорична е Албена Колева

01.03.2023 | 19:59 Редактор: Петя Кръстева

"Аз съм в пълен потрес. Очаквам колегите от други театри да си дадат сметка колко е унищожително това, което се случи, и да подкрепят - утре в 14 часа ще се съберем пред Министерството на културата, за да изразим несъгласието си с този акт. Мълчанието в гилдията ще бъде пагубно, ако не дойдат. Ако сами не се подкрепим в такъв момент, след това ще бъдем много лесна мишена", заяви актрисата Албена Колева във връзка с дисциплинарното уволнение на режисьора Александър Морфов.

Тя беше категорична, че е очаквала той да бъде уволнен.

"Тази сага я започна директорът на Народния театър Васил Василев с една единствена цел - да се стигне до това. Това беше целенасочено поведение, устремено - с цел да бъде уволнен Морфов. Целият скандал беше изнесен по медиите от Василев. Ако това беше вътрешен конфликт, беше по-добре да бъде разрешен по какъвто и да е начин, но работата стана много лавинообразна. И аз знаех, че рано или късно той ще уволни Сашо", коментира тя.

По думите на Колева министърът на културата Найден Тодоров иска да не си изцапа ръцете с този скандал, но "това не може да се случи":

"Министърът трябва да осъзнае този факт - това е театър, това не е предприятие за капачки. Той е диригент и знае какво е да излезеш пред публика, знае каква е отговорността и какво е желанието на хората да споделят това, което имат да кажат на публиката. Това е духът на нацията. Един от цвета на нацията е Александър Морфов. Точно него да уволниш - това означава, че си сатрап и нищо друго", смята актрисата, цитирана на БНР.

Тя подчерта, че сцената е единственото нещо, заради което актьорите стоят в Народния театър.

Снимка: БГНЕС