Радев награди украинския посланик, той поиска още военно-техническа помощ

Президентът обеща да продължи подкрепата на България за евроатлантическите и европейските стремежи на украинците

27.02.2023 | 11:53 Редактор: Елеонора Танева
Радев награди украинския посланик, той поиска още военно-техническа помощ

Президентът Румен Радев награди с орден "Мадарски конник" украинския посланик Виталий Москленко, чийто мандат приключи у нас.

"Отличието е и признание за ролята на Москаленко за поддържане на комуникацията между нашите страни в тази изключително сложна политическа обстановка", подчерта Радев.

Той използва повода, за да коментира годишнината от началото на военните действия в Украйна.

"Потвърждавам принципната и последователна подкрепа за независимостта, суверенитета и продължаващата помощ към Украйна и хилядите украински граждани, търсещи спасение в нашата страна. Вярвам, че последователната ни подкрепа към евроатлантическите и европейските стремежи и наличието на българско малцинство ще бъдат стабилна основа за развитието на нашите отношения", заяви Радев.

От своя страна посланик Москаленко благодари за помощта, която България оказва на Украйна и на украинските граждани от самото начало на войната.

"Ние сме признателни на България, че е от първите дни на тази варварска война оказва подкрепа и помощ на украинците - и в политическия смисъл и като предоставяне на закрила и подслон на хиляди граждани, които като бежанци тук намират покрив, храна и разбиране. Както и за военно-техническата помощ, която по различни начини е била предоставяна от страна на България за Украйна. Надявам се, че ще бъде продължена, тъй като достигането на мира зависи от това колко бързо и успешно Украйна може да постигне победата, която е най-прекият път към мира", заяви посланик Москаленко. 

Снимка: БГНЕС