Министърът на отбраната: Списъкът с военна помощ за Украйна е изпълнен

България е готова да възстанови фонда за медицинска рехабилитация

15.02.2023 | 15:43 Редактор: Петя Кръстева
Министърът на отбраната: Списъкът с военна помощ за Украйна е изпълнен

"Като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ и отбранителен потенциал в отговор на сегашните и бъдещи заплахи, а не да оставаме обвързани с концепциите от миналото", заяви министър Димитър Стоянов на редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. "България работи интензивно по подготовката на въоръжените ни сили в съответствие с изискванията на новия модел на силите на Алианса", посочи той.

Срещата на министрите на отбраната започна с неформално работно заседание с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Финландия, Швеция и Украйна. То беше посветено на войната в Украйна и дългосрочната политическа и практическа подкрепа за страната. Министрите на отбраната изразиха солидарност и решителност да продължат да оказват подкрепа на Украйна, колкото е необходимо. Дискусията обхвана и координирането на дейностите на НАТО и Европейския съюз (ЕС) за оказване на политическа и практическа подкрепа на страната.

Министър Стоянов акцентира върху значимостта на всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна като основен механизъм на Алианса за оказване на всестранна отбранителна подкрепа. Той засвидетелства солидарността на България към Украйна и подчерта, че координацията и сътрудничеството с ЕС по отношение на предоставяната помощ на Украйна отправя силно послание за единството и решителността за запазване на международния ред, основан на правила.

Министрите на отбраната дадоха последващи указания по изграждането на новата структура на силите на Алианса и одобриха по-нататъшни действия, свързани с ролята на НАТО за повишаване на защитата на подводната инфраструктура. Обсъдени бяха възможностите за допълнителни мерки на национално и съюзническо ниво за повишаване на запасите от боеприпаси, както и на отбранителния индустриален капацитет. Министрите на отбраната приеха "Политически указания - 2023", който е единственият обединяващ политически ръководен документ за отбранителното планиране в Алианса.

Министрите се обединиха около идеята най-малко 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат заделяни за отбрана след 2024 г. На заседанията е бил обсъден и всеобхватният пакет за помощ за Украйна. България ще продължи да участва в него чрез фонда за медицинска рехабилитация. Възможностите му вече са използвани от украински военнослужещи в предишни години.

На въпрос на журналисти дали предстои изпращане на още техника и въоръжение за Украйна, министър Стоянов подчерта, че Министерството на отбраната вече е изпълнило решението на Народното събрание от 9 декември.

"Гласуваната от Народното събрание подкрепа за Украйна е оказана, тя беше логистично осигурена от нашите съюзници, така че България не е плащала по транспортирането ѝ", обобщи той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не ви отива да лъжет
преди 1 година
Няма друга държава, освен България, която са дарява оръжие.Всички продават. Кой лично печели от това и защо се преструвате, че подобен вид решение се приема от Народно събрание вместо от изпълнителната власт? Сигнализирай за неуместен коментар