Мигрантче на 10 г. стиска ръката на батко си след катастрофата, а той с кървава глава

Малкият иска да даде кураж на по-големия си брат, като му стиска силно дясната ръка

26.02.2023 | 21:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Мигрантче на 10 г. стиска ръката на батко си след катастрофата, а той с кървава глава

Неделя, малко преди 11 часа. В коридора пред Спешното приемно отделение на Университетската болница "Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора е пълно с млади, мургави мъже. На носилка пред вратата лежи младеж с превързана с кървави бинтове глава. До него санитари спират друга носилка с колела, в която лежи момченце на около 10 години. То е в съзнание и търси вляво от себе си ръката на мъжа до себе си.

"Братя са", обяснява санитарка. Малкият иска да даде кураж на по-големия си брат, като му стиска силно дясната ръка.

След малко ще стане ясно, че детето е с комоцио и трябва да бъде настанено в клиниката за интензивно лечение на болницата. Преглед на скенер показва, че няма увреждания на мозъка.

Мъжете пред залата за прегледи са от Афганистан според думите им. Както обикновено, никой от тях няма документи да самоличност. Поредните нелегални мигранти, катастрофирали на магистрала "Тракия" в опит да минат тайно транзит през България на път за Западна Европа.

Сигналът за инцидента, случил се в района на Чирпан на километър 165 в посока София, е подаден 5 минути след полунощ, каза пред "24 часа" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Той е в отпуск, но дойде веднага на мястото на произшествието. По-късно от полицията пуснаха официално съобщение, че сигналът за катастрофата е подаден в 5 часа сутринта.

Самокатастрофирал е бус със софийска регистрация, в който са пътували 46 човека. От пътниците 1 е загинал на място, мнозина са ранени. Шофьорът, най-вероятно гражданин на Пакистан, е избягал и се издирва.

Снимка: БГНЕС