15 км полицаи гонили буса на "Тракия", мигрант: Гумата гръмна и се забихме в мантинелата

Издирват шофьора, който е избягал след катастрофата

26.02.2023 | 13:46 Редактор: Елеонора Танева

След катастрофата на буса с нелегални мигранти шофьорът е избягал. По първоначална информация той е пакистански гражданин. 46-ма души били събрани в товарния бус, който спука гума на АМ "Тракия" при гонка с полицията и се преобърна. При катастрофата има 32-ма ранени, един е загинал.

Рано сутринта в района на Чирпан полицаите направили опит да спрат два буса, в които са пътували нелегални мигранти от Афганистан. В първия бус са установени 50 мигранти. Вторият бус е отказал да спре, като след продължило около 15 километра преследване, катастрофира. 

"Гумата гръмна и бусът се удари в мантинелата, стана катастрофа, имаше ранени, уплаших се", разказа един от пострадалите мигранти. 

"Задната лява гума я няма, на това се дължи ПТП-то", каза комисар Илев.

"Първият патрул е установил, че микробусът превозва мигранти, 46 човека, афганистански гражданин, един гражданин е починал", обясни окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Органите на реда нямат данни за връзка между двата буса с мигранти. Хората от първото превозно средство са предадени на полицията. 

На място са се отзовали и 5 линейки, които са транспортирали пострадалите мигранти до лечебни заведения. Приети са 30 души, сред които и дете, а впоследствие 26-има са останали в болницата. 

"Нощната смяна е останала да работи. В по-тежко състояние е дете на 11 г., то е в КАИЛ с комоцио, без загуба на съзнание. Състоянието му не е живото застрашаващо. Един пациент е с фрактура на бедрото, друг е с травма на ръката, която е оперирана, двама с пневмоторакс. Други са с гръдни травми, има пациент със счупен шиен прешлен, но не му се налага операция, поставена му е яка", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Няма опасност за живота при нито един от пострадалите.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.