30 са приетите мигранти в болница след катастрофата на "Тракия", дете е тежко пострадало

Няма опасност за живота на нито един от ранените

26.02.2023 | 12:11 Редактор: Елеонора Танева

Над 30 души са пострадалите при катастрофата, 10 от тях остават за лечение в болницата в Стара Загора. Част от тях коментираха, че до инцидента се е стигнало заради спукана гума.

Мохамед е един от 30-те мигранти, които са откарани в болницата в Стара Загора. Мъжът разказва, че са претърпели инцидент на магистралата рано сутринта.

"Гумата гръмна и бусът се удари в мантинелата, стана катастрофа и имаше ранени. Уплаших се, бяхме повече от 40 души в буса", каза Мохамед.

От удара един от мигрантите загива на място, другите са ранени, сред тях има деца и непълнолетни. 

След преглед в Спешното отделение младите мъже бяха отведени от полицаи. По-тежко пострадалите остават за лечение в болницата в Стара Загора.

"В по-тежко състояние е едно детенце, което е на 11 години, което е в КАИЛ с комоцио, но е без загуба на съзнание, направен е скенер, състоянието не е животозастрашаващо. За нито един от пациентите няма опасност за живота към този момент", каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Общо 6 линейки извозват пострадалите. Медиците от Спешния център в Стара Загора разказаха, че дежурният екип е останал и след работно време, за да могат да бъдат обработени всички пациенти. 

"Един реанимационен екип и два други се отзоваха, взимали са по повече от един човек на един курс. На един курс са вземани, само един е в много тежко общо състояние със съчетана травма на глава, таз, другите са са с травми на гърдите, предмишница, крайник", каза д-р Стоянова от ЦСМП Стара Загора.

Повечето от пострадалите са с травми в областта на торса и крайниците.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС