Задържаха двама мъже за катастрофата с мигранти на "Тракия", били наети от трето лице

Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София

26.02.2023 | 16:34 Редактор: Ирена Бакърджиева
Задържаха двама мъже за катастрофата с мигранти на

Районната прокуратура в Стара Загора предяви обвинение на С.К. на 25 г. и Д.К на 27 г. по досъдебно производство за това, че на 26.02.2023 г. на АМ "Тракия" в съучастие помежду си противозаконно подпомогнали срещу заплащане 46 лица, от тях и непълнолетни, граждани на Афганистан, да преминат страната чрез осигуряване на превоз и транспорт с товарен автомобил в нарушение на Закона за чужденците в Република България, съобщиха от прокуратурата.

С постановление от същата дата на прокурор от РП-Стара Загора е постановено задържане на обвиняемите за срок от 72 часа. В снетите им сведения С.К. и Д.К. посочват, че са били наети от трето лице, за да привозят мигранти. Обещана им е голяма сума пари, съобщи БГНЕС.

Преди 3-4 дни около 120 човека - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта, около полунощ на 25/26.02.2023г. 46 мъже, сред които и непълнолетни, били съпроводени до път с асфалт и около 02:00 ч. качени в товарен микробус, който бил управляван от С.К., а до него в купето бил Д.К. Двамата били спрени в аварийната лента на АМ "Тракия". Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София.

С.К. и Д.К. са осъждани за престъпления против собствеността. Извършват се активни действия по разследването.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR