Ученици от Димитровград дариха хиляди бурканчета с пюрета на пострадалите в Сирия

Общата бройка е над 3000

17.02.2023 | 13:42 Редактор: Вяра Димова

Ученици от Димитровград дариха хиляди бурканчета с пюре за децата в засегнати от земетресението в Сирия райони. 

Веднага след трагедията в Турция неправителствената организация "Дишай Димитровград" започва да събира дарения. С тях се свързват и от ОУ "Алеко Константинов". Учители, ученици и родители решават да помогнат на най-малките, като дарят детски пюрета за малчуганите в Сирия.

"Виждаме каква е обстановката в момента там. Трудно им е и решихме да помогнем", каза Теодора Статева - ученичка в ОУ "Алеко Константинов".

Националната шампионка по лека атлетика Анна-Мария Петкова е сред учениците, които активно се включват в инициативата. Тя прикани връстниците си от другите училища да последват примера им. "Нека да помагат така като нас. Всеки има нужда от нещо, ние постъпихме много добре", коментира Анна-Мария.

Сред инициаторите е Милена Кръстева, чиято дъщеря е шестокласничка в димитровградското училище. "Искам да благодаря на тях на учителите, и най-вече на децата и родителите, че толкова бързо се организирахме и показахме, че можем заедно да сме по-добри", каза Кръстева. 

В кампанията се включват ученици от всички класове. "Самата идея, с която дойде госпожата, беше деца да помогнат на деца. И затова избрахме пюретата", уточни директорът на ОУ "Алеко Константинов" Дорина Желязкова.

"В един от класовете има събрани 200 пюрета, в другия - 120, така че бройката е над 3000", коментира педагогическият съветник Димитър Димитров.

Кашоните с пюрета бяха натоварени и отнесени в сборния пункт на организацията "Дишай Димитровград". Оттам храната и останалите дарения, събрани от местните доброволци, ще бъдат предоставени на организатора на поредица от благотворителни кампании Манол Пейков. След това продуктите ще бъдат натоварени на ТИР-ове и ще поемат към Сирия. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.