През Бейрут до Дамаск: Изпратихме към Сирия пълен с хуманитарна помощ "Спартан"

Със самолета ще се върнат медици от ВМА

16.02.2023 | 13:53 Редактор: Елеонора Танева

4,5 тона хуманитарна помощ изпрати България със самолета "Спартан" за пострадалите в Сирия. Помощта се отпуска от БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Самолетът доставя хуманитарната помощ на летището в ливанската столица Бейрут, а оттам по сигурни маршрути помощта ще стигне до Сирия.

"Той е натоварен с 4,5 тона помощи - основно одеяла, палатки и спални комплекти. Това е почти пълният капацитет на самолета. Каца в Бейрут, ще се извози до Дамаск, където ще се разпредели", каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"На летището в Бейрут ще ни чака нашият посланик и той ще приеме товарите", поясни подполковник Димчо Добрев.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който видя натоварената помощ в самолета, заяви, че България първа е повдигнала въпроса пред ЕК за оказване на подкрепа на народа на Сирия два дни след труса, но едва вчера е получена зелена светлина.

"Това не е пълният обем на помощта, която можем да дадем на Сирия, имаме готовност. Това е помощта по решение на МС", допълни Демерджиев.

"Полетът е рутинен за нас за превоз на товари и пътници. Все още, където беше центърът за събиране на помощи от Червения кръст, има доста имущество за превозване, имаме готовност", каза подполковник Добрев.

Страната ни ще се съдейства и цялата хуманитарна помощ, събрана за Сирия, да достигне до нуждаещите се. Първа от ЕС Италия изпрати помощ за Сирия. България е втората страна след задействането на механизма за гражданска защита. Със същия самолет тази вечер у нас ще се върнат медици от ВМА, които бяха на спасителна мисия в Турция.

Тази вечер със същия "Спартан" ще се завърнат от Турция българските медици от ВМА, които в продължение на 10 дни оказваха помощ на пострадалите от земетресенията. Те ще бъдат посрещнати на авиобаза "Враждебна" от началника на ВМА ген. Мутафчийски.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.