Изпращаме 4 тона хуманитарна помощ за Сирия. Демерджиев: Няма да са последните дарения

Самолетът "Спартан" ще излети около 10 часа и ще кацне в Ливан

16.02.2023 | 09:05 Редактор: Петя Кръстева

България изпраща 4 тона хуманитарна помощ за Сирия със самолета "Спартан". Той ще излети около 10 часа и ще кацне в Ливан, след което по сигурен маршрут помощта ще бъде доставена до най-засегнатите райони от земетресението. 

Изпратените дарения включват 1600 одеяла, сглобяеми палатки и 500 комплекта спално бельо. Помощта се предоставя от БЧК и Главна дирекция "Пожарна защита и безопасност на населението". Това са първите дарения, които страната изпраща за Сирия. 

На място присъстваше и вътрешният министър Иван Демерджиев, който заяви, че това няма да е последната хуманитарна пратка за Сирия, която изпращаме. 

"Задействахме Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и получихме потвърждение от сирийската страна, което беше условие за изпращане на помощта", коментира той.

Преди полета, на авиобаза "Враждебна" той се срещне с екипа, който ще транспортира помощта. Вътрешният министър уточни, че още на 8 февруари е разговарял с комисаря за управление при кризи Янез Ленарчич.

"С него уточнихме, че страната ни иска да подпомогне и Сирия. Трудностите идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от правителство", поясни той.

След изясняване на възможностите за осигуряване на помощ е задействан механизмът, а през вчерашния ден е получено и потвърждение от сирийската страна.

"Незабавно беше взето решение на Министерския съвет и сега помощта е натоварена и ще замине за Бейрут, откъдето ще бъде извозена за Дамаск. Действията на място се контролират от БЧК и от международните организации на Червения кръст, които са поели ангажимент помощта да се придвижи до Бейрут и да стигне до нуждаещите се", поясни Демерджиев.

Страната ни получи благодарност от комисар Ленарчич както за официалното поставяне пред Комисията на въпроса за осигуряване на помощ за Сирия, така и за скоростта и обема на помощта, която изпратихме в Турция. България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони.