Болниците в Сирия са препълнени, хората няма къде да отидат след изписването им

Усилията на правителството да помогне са възпрепятствани от икономическите санкции в страната

16.02.2023 | 15:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Болниците в Алепо нямат достатъчно място за нови пациенти след опустошителното земетресение на 6 февруари, каза лекар в сирийския град пред BBC. В болница Ал-Рази има твърде много легла, за да се поберат в отделенията. Повече от седмица след земетресението шансът да се намери някой жив сред развалините е малък. Но пациентите продължават да пристигат в болница Ал-Рази.

"Не успяхме да изпишем пациенти от болниците, дори след като ги лекувахме. Градът е разрушен и няма къде да отидат. Огромен брой пациенти дойдоха за кратък период от време. Имаме огромен недостиг на лекарства, така че е наистина тревожно", каза д-р Низар Сюлейман, началник на ортопедията.

Според ООН повече от 4400 смъртни случая и 7600 ранени са докладвани в Северозападна Сирия след земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което удари и Южна Турция.

Абу Мохамед, който прекарва около 24 часа в капан под развалините, лежи сред другите оцелели в отделението. Той загубил жена си и три от петте си деца при земетресението. Сега  гледа снимка на телефона си, показваща семейството му в по-щастливи времена.

"Те отидоха в рая, сега са с Бог", казва той през сълзи. Абу Мохамед е благодарен за едно нещо: "Бог спаси мобилния ми телефон, за да ги помня, така че поне да гледам снимките им всеки път, когато ми липсват", добавя той. "Още не мога да повярвам какво ми се случи. Понякога се чувствам като в кошмар, лош сън. Не може да е реалност", споделя Абу Мохамед.

Правителството казва, че усилията му за помощ са били възпрепятствани от икономическите санкции, наложени от западните сили в отговор на предполагаеми нарушения на правата на човека и други злоупотреби, извършени по време на 12-годишната гражданска война в страната. САЩ, Обединеното кралство и ЕС отричат това, заявявайки, че търговията с основни стоки и хуманитарната помощ са освободени от санкциите.

Въпреки че износът на медицински консумативи за Сирия не е специално санкциониран, международни и регионални банки, страхуващи се да не бъдат наказани от западните власти, в миналото не са били склонни да одобряват финансовите транзакции, необходими на сирийците за закупуването им.

В понеделник външният министър Фейсал Мекдад призова за премахване на всички "едностранни принудителни мерки" по време на среща със специалния пратеник на ООН за Сирия Гейр Педерсен, съобщи сирийската държавна информационна агенция Sana.

Ключовите съюзници на правителството в гражданската война - Русия, Иран и подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка "Хизбула" - са предоставили помощ на контролираните от правителството райони на Сирия.

Помощ, дарена от редица други страни, включително Китай, Судан, Алжир, Ирак и Обединените арабски емирства, също е пристигнала, според сирийските държавни медии. Междувременно съседен Ливан потвърди, че ще отвори своите пристанища и летища за страни, които искат да изпратят помощ на Сирия.

За разлика от това контролираните от опозицията райони в северозападна Сирия са видели само малка струйка помощ, доставена от ООН през Турция. Фейсал Мекдад каза, че сирийското правителство се е ангажирало да "доставя хуманитарна помощ на всички нуждаещи се, във всички области, без каквато и да е дискриминация". Но групи в опозиционния анклав в момента не приемат помощ от правителството, страхувайки се от пропагандна победа за Дамаск.

Снимка: БГНЕС