Проверки за спекула в магазините, месото е по-евтино от кашкавала, клиентите се ограничават

Инспектори проверяват и промоционалните оферти

15.02.2023 | 13:59 Редактор: Петя Кръстева

В Бургас започнаха проверки за високите цени на основни хранителни стоки. Те се извършват от три агенции - Комисията за защита на потребителите, НАП и Българската генция за безопасност на храните. Целта им е да се установи дали има спекула. Проверките започнаха броени дни, след като кабинетът обяви, че ще бори нелоялните търговски практики.

Проверката започна от голяма верига хранителни магазини в Бургас.

"През периода от 15 февруари до 31 март започваме кампания за наблюдение на обявите цени, промоционалните оферти, как са обявени намаленията и дали се спазва Законът за защита на потребителите", коментира инспекторът от КЗП-Бургас Кристина Касабова.

Според жените зад щанда най-малко е поскъпнало месото, за разлика от млечните продукти.

"Кашкавалът гони вече 30 лв. за килограм. Повече се купува месо, отколкото млечни продукти", отбелязаха те. Колегите им, които продават млечни продукти, са категорични, че има спекула. 

"Самите хора го казват, но продължават да пазаруват, не могат да стоят гладни", подчертаха те. 

Клиенти също признават, че "се лишават от много неща".

"Може да има нарушение, когато е обявена една цена, а при плащане от потребителя да установи, че стойността е съвсем друга и е завишена", допълни Касобова. 

"Проверяваме стоките за сроковете за годност, условия за съхранение и етикетите на продукта. Следи потребителите да не бъдат подвеждани", обобщи д-р Етериза Текашвили от БАБХ-Бургас.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.