България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Контролът ще свали цените в магазините, но и потребителите трябва да сме активни

При сериозен мониторинг нарушителите на правилата намаляват, заяви Владимир Иванов

08.02.2023 | 09:47 Редактор: Михаела Димитрова

Министерският съвет ще има повече контрол, но ще се гледа сайт, който ще следи цените на стоките.

"Контролът и наблюдението са задължителни, за да се следят отклоненията от нормалната пазарна практика. Що се касае до информационната платформа, тя цели да покаже на хората точно маржовете. Те не трябва да бъдат подценявани и като потребители имат право да знаят цялата истина и сами да направят най-вярната преценка къде да купят и къде не. Това е едната част от пазара - търсенето. Едно активно участие на търсене и добре информирано, ще даде резултати", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в "България сутрин".

Той призова гражданите да бъдат по-съвестни от гледна точка на информираното на контролните органи, тъй като информацията, която подават, по негови думи, не е съществена. "Би трябвало по-скоро да ги сезират, за да си вършат по-добре работата. Идеята е да се повишава потребителската култура", каза още Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента има стабилизиране на цените на основни ресурси на основните борси. 

"При това стиковане на факторите, при повече информираност, всичко съвкупно няма как да не доведе до стабилизиране на цените. При един сериозен мониторинг лицата, които искат да нарушават правилата, повярвайте, намаляват. Вече се усеща някакъв ефект", категоричен бе гостът.

"Част от високата цена е обективно мотивирана, в нея има и паразитни влияния. Много са големи разликите, ако пазарът на едро дава един темп на нарастване от процент, процент и половина, което е за последния месец. В пазара на дребно процентът е доста по-висок, това стана причина и за отделеното влияния в тази насока", обясни Иванов.

"В момента равновесието и нещата, както стоят, дори и крехки, са по-добре от миналата година. Сега може да се прави целево планиране, да се види бъдеще. Състоянието на неопределеност миналата година доведе до големи проблеми", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.