България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Боюклиев: Таванът на цените е безумие! Няма спекула, има картели

Защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги, заяви

07.02.2023 | 08:39 Редактор: Михаела Димитрова

Министърът на икономиката Димитър Стоянов обяви, че до две-три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените.

"Да се въвежда таван на цените е безумие, това е глупост. Вицепремиерът и премиерът не отчитат, че има три вида цени - цена на производство, фермерска цена и цена на дребно. Вицепремиерът употреби думата "спекула" - тя не съществува в българското и европейското законодателството, такова понятие няма", каза в студиото на "България сутрин" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Според него не може да има натиск на цената административно. "Зърното е интензивна култура. След като се обере, това всичкото е енергия на азотни торове. Газта и дизелът поевтиняха, така се получава успокояване на пазарите, но зърното, което е произлязло, е било със скъп дизел и скъпи торове. Тук трябва да се насочи политиката, да се отчете от правителството. Това, което чух, за съжаление е, че ще има административен натиск, това сме го играли", допълни той.

По негови думи е хубаво това, че има целенасочени мерки, за да се помага на бизнеса за тока, но трябва да се зададе въпрос с какъв ток.

"Ако моят ток е да поддържам казино, не е необходимо да ми се помага, то е достатъчно печелившо. 30% от хляба в големите градове, това са веригите, защо трябва да освобождаваме вносните продукти от ДДС?! По-добре това ДДС да се събере и да се насочи към българския производител, за да имаме българско зърно, хляб. Трябва да се направи деференциране между хляб и хляб", коментира още Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

"Спекула няма, но има картели, държавни регулации, които трябва да се използват, Агенция за храните трябва да следи. В Полша, Румъния нещата са много остри. Има групи, които трябва да се подпомагат. Въпросът е, че изкупната страна като е по-ниска от производствената, ще ви продавам зърното и млякото, но ще се замисля да продължа ли да храня животните с този скъп фураж, дали да ги държа. Трябва да се мисли в перспектива", категоричен бе доц. Боюклиев.

"Внасяме зеленчуци, в същото време говорим за устойчиво развитие, "зелена сделка" - защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги. Не казвам да се изолираме, ние сме едно цяло с ЕС, но Румъния казва: Искаме къси вериги, пояси с производители на зеленчуци. Трябва дългосрочна, умна политика, тогава цените ще бъдат поносими. Възможно е някои неща да ги внасяме, но да помогнем на нашия зърнопроизводител, за да имаме евтин фураж, яйцата няма да поскъпнат така", добави още експертът от Института за икономически изследвания към БАН.

Доц. Боюклиев смята, че в момента трябва да се обърне внимание на това как да приближим млекопроизводителите до потребителите чрез преработка и кооперации. "Ние сега ще имаме по-евтина зърнена реколта и аз планирам, че тази година ще се успокоят цените, но това зависи отново от политиката на правителството. За да има хубави истински продукти на пазара на поносими цени, трябва да има аграрна политика", заяви още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 3 месеца
Има картели защото някой ги пази Сигнализирай за неуместен коментар