Веселин Налбантов, БХРА: С 15 лв. не можем да храним бежанците, да ги изкараме на студа ли?

Като добър пример за държавна политика посочи тази, водена от Ердоган

13.02.2023 | 17:16 Редактор: Елеонора Танева
Веселин Налбантов, БХРА: С 15 лв. не можем да храним бежанците, да ги изкараме на студа ли?

Първоначално имаше хаос в организацията по настаняване на бежанците. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

"Объркана е формулата – с 15 лева не могат да се хранят съществено тези хора. Тук сме с колега, който сега има настанени бежанци, той казва: "Не мога да ги изгоня. Не мога да ги изкарам тези хора. Имат малки деца. Къде ще отидат в тоя студ?". Най-вече в държавните бази, но по-голяма част от тях са непригодени за тази цели", заяви Налбантов в интервю по Радио "Фокус".

Той е категоричен, че хотелиерите не могат да си позволят да изгонят бежанците от чисто човешки и морални причини. И е убеден, че правилна е била първоначалната формула - плащане по 40 лева, за да има съществена храна.

"При всички положения ето, Ердоган, нашият съсед, направи така: Вкара 50 000 човека, и ги вкара в Анталия – един курорт, който и сега е по-вървежен от нашите курорти по една или друга причина. Настанява хората и там няма колебания – аз съм във връзка с колеги, които казват, че държавата е определила финансовата помощ, и там не се бави, дава се в аванс, казва, наемаме хотела от тук още 100 дни. Те ще се съобразят с летния туристически сезон. Но така се организират нещата. Не само тук да мрънкат, да хленчат, ама това нямало – или правим нещо, или не го правим", допълни Налбантов.

Той коментира и необходимостта от повече средства за реклама на България като туристическа дестинация.

"20 години чакаме тук няколко неща да се случат. Първо, не можем да бъдем конкурентни на Турция и Гърция. Турция има 400 милиона за реклама, Гърция има около 300 милиона, ние сме с едни 10-18 милиона и те са спорни дали са толкова парите. Пари за реклама, които ще се върнат десетократно тук", обясни зам.-председателят на БХРА. И прогнозира, че въпреки всичко хотелиерите в Слънчев Бряг очакват ръст на туристите в курорта през това лято.

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
Може и още как
преди 1 година
15лв * 30 дена = 450 лв, което е средната пенсия в България. С тези пари хората купуват храна, лекарства, плащат си сметките за ток, вода, плащат данъци и такси смет за панелките, доплащат си лечението в болниците, плащат за транспорт и още и още. Укрите да се връщат по домовете си и да ходят да се бият на фронта, иначе да се хващат на работа. Сигнализирай за неуместен коментар