Демерджиев: Прокуратурата да не чака повече и да разпита Божков

Овчаров, Николов и Генов са санкционирани заради корупционни договори в енергетиката

13.02.2023 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Вицепрезидентът Илияна Йотова не изключва да има още санкционирани български граждани по глобалния закон "Магнитски". Според Йотова това е ясен сигнал за несвършена работа.

"Няколко Народни събрания трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство. Както виждате, на няколко пъти законопроектите се спънаха в пленарна зала, така че надявам се след изборите едно сериозно, стабилно мнозинство, със стабилно правителство да има първи приоритет приемането на такива закони", подчерта Йотова.

А в поредните санкции по "Магнитски" министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отново видя бездействие в работата на прокуратурата.

"Добре е да реализира разпита по делегация на г-н Васил Божков, например, който не се състоя толкова време, а трябва да се състои. Добре е да организира и по официален ред да поиска всички документи, с които разполагат и партньорски служби, и прокуратури", поясни той.

В петък САЩ пуснаха допълнен списък със санкционирани българи по закона "Магнитски". Така към имената на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков под ударите на закона попаднаха бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов, бившият заместник директор на централата - Александър Николов, бившият финансов министър от ГЕРБ - Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров, както и бившият председател на "Национално движение - русофили" - Николай Малинов, заедно с притежаваните от него дружества.

От Министерството на финансите на Съединените щати съобщиха, че Овчаров, Николов и Генов са санкционирани заради корупционни договори в енергетиката. Малинов - заради подкуп към съдия, а Горанов - заради манипулиране на законодателството.

"За мен е интересен мотивът, който касае господин Горанов - че той е мотивирал по точно определен начин определени лица да приемат законодателство. Тук много лесно можем да си отговорим на този въпрос - кой е могъл и кой е приемал законодателство. Прокуратурата не може да чака, какво да чака", допълни министър Демерджиев.

Вижте повече в репортажа  на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR