Вицепрезидентът: Най-лошото за България ще бъде избори 2 в 1 наесен

Има сигнали, че списъкът със санкционирани по "Магнитски" ще продължи, заяви  Илияна Йотова

13.02.2023 | 11:07 Редактор: Тодор Петров
Вицепрезидентът: Най-лошото за България ще бъде избори 2 в 1 наесен

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че ще има правителство в 49-то Народно събрание. Тя предупреди, че избори 2 в 1 през есента биха опорочили местната власт, която според нея е единствената стабилна след президентската институция.

"Оптимист съм за това да има правителство след изборите. Най-лошото за България ще бъде избори 2 в 1. Така ще опорочим изборите за местна власт, а това е единствената стабилна власт след президентската институция в страната", посочи Йотова.

Вицепрезидентът коментира и новите имена, попаднали под санкциите на закона "Магнитски":

Дано все още не е се е превърнало в системно. Има сигнали, че този списък ще продължи. Този списък е доказателство, че не сме си свършили работата. Последните Народни събрания трябваше да приемат антикорупционно законодателство. На няколко пъти законопроектите се спънаха в пленарна зала. 

Тя допълни, че българските институции вече са започнали работа и в бъдеще ще стане ясно дали обвиненията са верни.

"Предполагам, че ще намерят начин да се защитят, защото през последните няколко дни те казват, че изнесените данни не са верни. Нека да видим какво ще бъде развитието, още повече, че има заявка от нашите правоохранителни и правораздавателни органи да се продължи с още допълнителни доказателства, така че всяка дума в момента е излишна", допълни Йотова.

Вицепрезидентът изрази своята тревога за бъдещето на БСП. Тя описа събитията на 50-я конгрес на партията като "тъжни и опасни", защото според нея не е добре за страната да няма стабилна лява партия, предаде "Фокус".

"Това, което се случи на Конреса на БСП, не съм си го представяла и в най-тревожните сънища. За първи път БСП беше изправена пред един Конгрес, в който нямаше никакво значение какви документи се приемат. Цялата пара излезе в конфронтацията между различни групи в партията", заяви Йотова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR