България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анастасова: Нинова не взима еднолични решения, БСП е единствената сериозна партия

"Ако новото ляво е да допуснем джендър идеологията в училище, то ние никога няма да го направим", каза тя

13.02.2023 | 09:22 Редактор: Искра Ангелова

Скандали и опит за преврат на Конгреса на БСП. Стигна се до окупиране на трибуната, както и до нахлуване в залата и искания за оставки. Левицата прие нова програма и обяви, че коалиция с ГЕРБ няма да има. Конгресът завърши с изключване от партията на 14 души от опозицията.

"Това не е неочаквано, поне за нас в партията. Това напрежение се трупаше във времето - неудовлетворени амбиции на няколко души. Това е резултат от факта, че всички колективни органи на партията взимаха решения, които отричаха такива действия. И може би тези, които не са съгласни и години наред рушаха името на партията, накрая не им издържаха нервите. Това, което направиха, е безобразно", каза Ирена Анастасова от БСП в студиото на "България сутрин".

Тя бе категорична, че БСП не е лидерска партия.

"Няма нито едно решение, което ние да изпълняваме, без да е взето от нашите колективни органи. Член съм на тази партия от десетилетия и не съм се занимавала пряко с партийна работа. В ръководството на партията съм от 2 години и ви казвам, че няма едно решение, което да е взето еднолично от Корнелия Нинова, но така е удобно да се руши името на партията. БСП е единствената сериозна солидна партия с програма, с действия, с постигнати резултати", допълни Анастасова пред Bulgaria ON AIR.

И посочи, че са се опитали да намерят диалог с вътрешната опозиция.

"Съвсем наскоро Нинова покани всички, които създават т.нар. "ново ляво" обединение, да се присъединят към БСП. Убедихме се, че няма как да се постигне съгласие, защото те не желаят такова. Може да се постигне съгласие, когато имаме принципни различия за политики, не виждам нищо, което се предлага насреща. БСП не се е отклонила нито сантиметър от целите на партията", коментира политическият представител на социалистите.

Анастасова припомни, че през годините партията е работила за президента Първанов.

"В годините аз съм работила за това Мая Манолова да е кмет на София, подкрепена от БСП. Не виждам кое ново ляво ще ни предложат. Какво ново ляво, различно от това, което БСП реализира - безплатни ясли и детски градини, безплатни учебници до 12 клас... Какво по-ляво от това да извоюваме по 300 лв. за всяко дете, не само до 4-ти клас? Ако новото ляво е да допуснем джендър идеологията в училище, то ние никога няма да го направим. Официално никъде в учебните програми не съществува, но аз се нагледах как всякакви неправителствени организации по един или друг начин бяха допуснати в българските училища", категорична бе Анастасова.

По думите ѝ тихо и подмолно тази тематика се вкарва в някои помагала.

Гледайте целия разговор във видеото.