Безстрашни и често сами сред опасните отломки: Разказват българските спасители

Екипажите на ВВС са изпълнили осем полета до и от Турция

12.02.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Първите български спасители, които заминаха часове след смъртоносните земетресения в Турция, прекараха първа нощ в домовете си. Те кацнаха на родна земя с двата ни самолета "Спартан" вчера вечерта. 

Оказва се, че българите често са били единствените сред развалините на жилищни блокове, защото турските власти са преценявали, че е прекалено опасно. 

За спасителя Минко Банчев всеки един от шестте дни, изкарани в окото на Апокалипсиса в Турция, е тежък.

"Никой не е мислил, че в живота си ще участва в такова бедствие. Там беше Апокалипсис. Единият път станахме в 2 часа целият екип. Никой не се е замислял. Станахме, извадихме кучетата и ни показаха къде трябва да се копае. В Антакия цели квартали ги нямаше. Всичко беше в голяма паника. Имаше сгради на 14 етажа, станали на 10 метра купчинка", разказа Минко от Троянски отряд ПСС към БЧК.

Той е един от 12-те български планински спасители, заминали за Турция. От 13 години е спасител, а за последните 4 неотлъчно до него е кучето Берго. Също спасило животи. 

"Имахме координатор, който съобщаваше, че са достигнали до положение, в което трябва да участват кучетата, за да потвърдят точно къде се намира човекът. Той трябваше да издаде звук при мириса на жив човек", посочи още Минко. 

Спасителите към БЧК и към Столичната община слязоха с българското знаме и бяха посрещнати с аплодисменти, питка и сол. Всички те няма да забравят видяното - огромни сгради, смачкани като картон и погребали незнайно колко съдби. Оказва се и че на най-опасните места те са били сами. 

Екипажите на ВВС са изпълнили осем полета до и от Турция. Майор Веселин Асенов е сред пилотите, участвали в тях. Казва, че участието в такава мисия е отговорност. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.