Турският посланик моли България за помощ, изпращаме десетки пожарникари и медици

Към съседката ни пътува и още техника

08.02.2023 | 13:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

България продължава да изпраща помощ. Още един "Спартан" излетя тази сутрин с 20 спасители на борда. Утре се изпраща и медицински екип, а до края на седмицата най-вероятно ще има още един или два полета. 

Малко след 8:30 часа петият полет със спасителни екипи замина за Турция. 

"Вчера към 20 часа получихме искане от турския посланик да изпратим още спасителни екипи. Днес превозват около 20 спасители, а те ще бъдат на същото място, където са спасители от пожарна безопасност. Те ще се включат в издирването, защото има остра нужда", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Освен пожарникарите, към съседката ни пътува и още техника. 

"Оборудването вече е там. Тук има един контейнер с допълнително оборудване като термокамери, палатки, където да бъдат настанени", обясни Стоянов.

Очаква се пожарникарите да се включат към издирването на оцелели след земетресението заедно с екипите, които заминаха в първите часове след труса.

"Нашите екипи са там с цялата техника за издирване на хора при земетресения, когато ние отидем, ще са запознати със ситуацията и обстановката и тогава вече ще видим какво ще работим", каза инспектор Боян Кондуров.

Пожарникарите имат опит в спасителните мисии, но въпреки това притеснението им остава. "Момчетата отиват пожелание и вършат своята работа от сърце. Разбира се, че има страх, ако не те е страх, има нещо нередно", коментира Кондуров.

Очаква се утре още един полет с 30 медици, които да бъдат изпратени от страната ни за Адана.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС