Опустошителното земетресение сближи Турция и Гърция

Атина незабавно предложи помощ и демонстрира солидарност на всички нива

08.02.2023 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Опустошителното земетресение сближи Турция и Гърция

Гърция помага активно на Турция да се справи с щетите от земетресението. Природното бедствие е шанс за двете страни да покажат, че могат да бъдат и добри съседи, когато се налага.

В Гърция природната катастрофа разтърси политиците и обществеността. Атина незабавно предложи помощ и демонстрира солидарност на всички нива: президентът, правителството, политическите партии, синдикатите и всякакви организации тутакси изразиха съпричастие и готовност за подкрепа.

От Гърция пътят до Газиантеп не е дълъг, а и страната има голям опит в справянето със земетресения. Само часове сред катастрофата специалните части EMAK бяха на място, изпратени от гръцкото правителство. За Турция замина и военен товарен самолет с хуманитарни и медицински материали, обучени кучета, лекари и специалисти по първа помощ. 

Заради драмата в Южна Турция и в Северна Сирия, където градовете и селата страдат от бедност и война, а сега и от земетресението, Гърция остави временно на втори план трудните си двустранни отношения с Турция. Намеси се "земетръсната дипломация", сближавала и преди неочаквано двете държави.

И в двете страни предстоят избори, гръцките и турските политици охотно се възползват от националистическите лозунги и досега почти не са проявявали склонност към компромиси. Гръцкият премиер и турският президент си говорят отново по телефона. Мицотакис е уверил Ердоган, че Гърция ще подкрепи Турция всячески. Същевременно той изразил дълбокото съчувствие на правителството и на гръцкия народ за дадените жертви, пише DW.

Подкрепата на Гърция за жертвите на земетресението в Турция и Сирия идва от всички страни и от всички партии - с изключение на фашистите. Всички партийни лидери изразиха своята солидарност към потърпевшите от бедствието турци, кюрди и сирийци и приветстваха спешно необходимата международна помощ за спасение на засегнатите.

Снимка: БГНЕС