Радев: Превърнахме се във фактор на Балканите, има подем на икономиката ни

Като предизвикателство президентът изтъкна предприемането на мерки за овладяване на инфлацията

07.02.2023 | 10:02 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: Превърнахме се във фактор на Балканите, има подем на икономиката ни

"България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез партньорствата, укрепващи нашата икономическа и енергийна сигурност, които са в интерес на съседните ни държави, партньори и съюзници в ЕС и НАТО." Това заяви президентът Румен Радев по време на форума The World Ahead 2023. Държавният глава участва в панел, посветен на стратегическото развитие на икономиката и енергетиката през 2022-2023г.

Президентът заяви, че въпреки кризата, данните от миналата година показват подем на българската икономика, както от гледна точка на брутния вътрешен продукт, но особено по отношение на ръста на износа. Според държавния глава се променя и структурата на индустрията ни – от износ основно на суровини към експорт на повече продукти с висока добавена стойност.

"България  има реален ръст на индустриалното производство", заяви още Румен Радев, като добави, че във все повече региони у нас се откриват модерни индустриални бази. 

"Политиките, предприети през миналата година от служебното правителство за овладяване цената на енергоресурсите и гарантирането на доставките им, е създало предсказуемост на бизнеса. Това е най-добрият начин икономиката да се развива, това е причината за нарасналия икономически интерес към България", изтъкна Радев.

Президентът посочи, че служебното правителство „не се меси, не притиска и не изнудва бизнеса“, което, по думите му, е допринесло за повишаване на икономическата свобода в страната. "Без значение дали едно правителство е редовно или служебно, то трябва изцяло да работи за благото на българското общество и в подкрепа на бизнеса", каза още президентът.

Като предизвикателство в средносрочен план пред икономиката ни държавният глава изтъкна предприемането на мерки за овладяване на инфлацията, тъй като тя води до задълбочаващо се социално разслоение. Румен Радев отбеляза като проблем в дългосрочен план демографията. "Икономиката се превръща в заложник на демографията в България", допълни той и отбеляза необходимостта от повече усилия за намаляване на регионалните дисбаланси, както и за развитие на професионалното образование.

Като друг проблем в средносрочен план президентът открои "невъзможността или нежеланието на българския парламент да приема законите, които ни водят към реална, задълбочаваща се европейска интеграция", както и липсата на редовно правителство с ясна стратегия за реформи за подобряване на средата за бизнеса.

Снимка: Президентството на Република България