"Стъпкан лъв" или "гордост": Идеята за Мадарския конник върху еврото разедини българите

Сред предложенията за евромонетите са още Рилският манастир и крепостта Царевец

01.02.2023 | 18:55 Редактор: Петя Кръстева

Предложението Мадарският конник да е на монетата от две евро предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи.

В голяма част от коментарите хората са възмутени от самото изобразяване на Ма̀дарският конник и лъва, въпреки че то присъства на монетите у нас от десетилетия. 

"Вижте какво евро са ни предвидили - стъпкан лъв", гласи един от коментарите.

През годините релефът е рисуван и обследван, което е причината изображението да има различни варианти. Според историка Тодор Чобанов повод за недоволството в мрежите е предстоящата предизборната кампания, както и подписката за референдум срещу въвеждането на еврото.

"Разликите са работа на художника, защото той все пак не прави фотоизображение, а гравьорът работи с проект на художник. Той може да интерпретира, тоест прави се конкурс в монетния двор и е възможно да има отлики, защото самият релеф вече е доста повреден от вековете и някои детайли са интерпретации. В емисията от 30-те години са го направили с нещо като калпак, а той най-вероятно не носи", коментира той.

Скалното изображение на прабългарския воин вече стои върху няколко емисии български монети, а лъвът е символ на победената империя. Още през 2008 година 25% от българите са гласували в запитване за символи на евромонетите, като е изобразен именно Мадарският конник. 

"Не на една, а на три монети ще има български символи. Освен Мадарският конник, вероятно ще бъдат избрани и други национални символи - дори може да е българската роза, но е въпрос на преценка от страна на БНБ и на монетния двор. При всички случаи милиони европейци ще държат в ръцете си българските символи, което е повод за радост, а не за притеснение", категоричен бе Чобанов.

Сред предложенията за евромонетите са Рилският манастир, както и крепостта Царевец.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Удобните историци
преди 1 година
Как се намират непрекъснато политкоректни експерти, които да манипулират обществото. Няма значение, че по- голямата част от българите не искат еврото. Важно е какво искат псевдоелитите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Мая Тименова
преди 1 година
Много добре аргументирано изказване в полза на еврото на историка ТОДОР Чобанов ( сбъркано е малкото му име - не е Петър). Дано запазим достойнство и влезем в еврозоната! Сигнализирай за неуместен коментар