Спрян ремонт на Спешна помощ поставя под риск над 15 хил. души в Костенец

Институциите не дават отговор на общината защо ремонтните дейности са спрени

31.01.2023 | 13:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Недоволство в Костенец заради спрян ремонт на филиала на Спешна помощ. Това поставя под риск над 15 000 души, твърдят местните. По договор ремонтът е трябвало да приключи през декември. От здравното министерство заявиха, че са запознати със случая и са предприели действия за бързото решаване на проблема. 

Ремонтът на филиала за Спешна и медицинска помощ в Костенец започва през юни миналата година и продължава само месец и половина. Д-р Васил Беляков е личен лекар, който се грижи за част от пациентите от община Костенец. Споделя, че работата им без спешен център поставя под риск жителите.

"Този ремонт го чакахме много и той трябваше да продължи 3 месеца, а всъщност вече навлязохме в зимата и не му се вижда краят", коментира д-р Васил Белянков.

"Разбираме по различни канали за развитието, че фирмата иска индексация на сключения договор заради промяната в икономическата ситуация в страната не може да завърши в срок по договор", заяви зам.-кметът на Костенец Маргарита Минчева.

В момента на медиците от Спешната помощ се налага да работят в приспособено помещение, в което дори спасяват човешки животи.

"Има несигурност, ако има някакъв тежък случаи, като инфаркт или инсулт, трудно е някой да бъде спокоен, че ще намери адекватна грижа", посочи още зам.-кметът. 

Спешният център разполага само с една линейка за района. Жителите на Костенец и околните села са притеснени, тъй като при спешна нужда се налага да пътуват до Ихтиман или София.

Община Костенец вече е изпратила две писма до министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие.  В отговор оттам заявиха, че след среща с изпълнителя на ремонтните дейности, той е обещал решение на  проблема в максимално кратки срокове.

Вижте повече в репортажа.