Църквите закъсаха със сметките за ток, искат от КЕВР да плащат като битови потребители

Високите сметки са причината да се спре отоплението на криптата под храм "Рождество Христово"

30.01.2023 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири да плащат сметките за ток по тарифите за битовите потребители. Мотивите - изпитват сериозни материални затруднения.

В столичния храм "Рождество Христово" са платили близо 3,5 хил. лв. сметки за миналия отоплителен сезон. Отец Симеон споделя, че вече изпитват затруднения за плащането им.

"За един храм, който е сякаш едно домакинство. Площта, която има храмът, е около 200 квадрата, а отоплението, което използваме, е подово, на ток и не се изключва заради хората, които идват за служба", допълни той.

Според енергийни експерти, ако църквите и манастирите се отчитат като битови потребители, сметките им ще бъдат двойно по-ниски спрямо тези, които плащат в момента.

"В момента те плащат 38 стотинки, ще падне някъде на около 20 стотинки. Ако е свещоливницата - добре, ако има хотелска част - също, но тук става въпрос за храм. То поне духалка или климатик да могат да пуснат", посочи енергийният експерт Петко Ганчев.

Високите сметки за ток са причината да се спре отоплението на криптата под храм "Рождество Христово", където е обособено и място за неделното училище, което посещават децата в района.

"В момента не го отопляваме с нищо, въпреки че системата я има, но не я пускаме заради високите сметки. Ако е много студено, се ползват други източници, като духалки и радиатори", каза отец Симеон.

От Комисията за енергийно и водно регулиране заявиха, че предстои да бъде обсъдено искането на Светия синод за преминаването към битов ток.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.